Ik zou dat werk nooit kunnen doen

Ieder kind is weer anders en stuk voor stuk hebben ze hun talenten. Ik verwonder en verbaas me nu nog elke dag over de veerkrachtigheid en doorzettingsvermogen van deze kinderen.

Kinderen met een verstandelijk beperking

Wanneer ik vertel dat ik werk met kinderen met een verstandelijk beperking, reageren mensen altijd positief. Veel gehoorde opmerkingen als ‘wat knap dat je dat kunt’ en ‘wat een waardevol werk’ komen dan voorbij en ik merk dat ik dan altijd even glunder van trots. Tegelijkertijd ben ik ook een beetje verbaasd om wat mensen soms zeggen. Want vaak hoor ik ook van anderen: ‘Ik zou dat werk nooit kunnen doen’. Maar waarom eigenlijk?

Nou heeft iedereen zijn eigen talenten en specialiteiten

Ik zou bijvoorbeeld ook niet kunnen werken in de ICT, simpelweg omdat ik een kluns ben in het omgaan met computers. Vraag me niet hoe je nieuwe software moet installeren of een back-up moet maken, daarvoor heb ik zelf gelukkige handige mensen om me heen.

Maar toch vraag ik me af waarom mensen zeggen dat ze nooit met deze kinderen zouden kunnen werken. Hebben ze wel enig idee wat ik doe? Of hoe deze kinderen zijn? Wat het werk inhoud? Het gekke is eigenlijk dat ik vroeger ook ooit dacht dat ik het niet zou kunnen. Of willen. Werken met mensen met een verstandelijke beperking: ik dacht dat ik er niet voor was ‘weggelegd’. Het leek me saai. Tijdens mijn opleiding gingen medestudenten aan het werk met verslaafden, psychiatrische patiënten en multi-problem gezinnen. Dát is pas spannend dacht ik.

ADHD, autisme, hechtingsproblemen of agressie

Uiteindelijk ben ik na mijn studie toch in de richting ‘verstandelijke beperking’ gerold. Eerst de weekendopvang, vervolgens een woongroep, naschoolse opvang, en zorg op school. Ik heb allerlei kinderen en jongeren voorbij zien komen met verschillende vormen van een verstandelijke beperking. Sommige licht, andere ernstig of meervoudig beperkt. En vaak ook met bijkomende problematieken zoals ADHD, autisme, hechtingsproblemen of agressie.

Loes de Rooij | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Gedurende de eerste weken en maanden tijdens mijn werk, ben ik veel gaan ontdekken over deze kinderen. Ik stond versteld van hoe vrolijk, eerlijk en puur ze zijn. Hun oprechtheid en het feit dat ze gewoon zichzelf kunnen zijn zonder zorgen. De energie die deze kinderen uitstralen en de energie die ik van hen krijg.

Ieder kind is weer anders

Ik ben gaan houden van de variatie in mijn werk en het feit dat iedere dag weer een nieuwe uitdaging is. Het is maar de vraag hoe de dag eruit zal zien: de ene keer verloopt alles vlekkeloos, de andere keer gaat er van alles mis. Deze kinderen heb je niet altijd in de hand en het is een kunst om ze in te schatten, met ze mee te varen en tegelijkertijd grenzen aan te geven. Het mooiste aan dit werk is dat ik kinderen vooral een fijne dag en plezier kan bezorgen.

Hoe ver zat ik er naast toen ik dacht dat ik dit werk niet leuk zou vinden of dat het saai zou zijn. Ik had geen idee. Deze kinderen mag ik helpen en ondersteunen met heel veel plezier. Elke dag is weer anders. De relatie die ik opbouw met de kinderen is zo speciaal. Evenals de trots die ik stiekem voel wanneer een kind is gegroeid en een nieuwe stap heeft gezet, mede dankzij mijn begeleiding.

Over Loes de Rooij
Eigenlijk is er niets speciaals aan het feit dat ik wel met deze doelgroep kan werken en anderen misschien niet. Het is juist een eer dat ik iets waardevols mag betekenen in het leven van deze prachtige kinderen en dat ik daarvoor zoveel vreugde en dankbaarheid terug krijg!

Recente berichten