Me, myself and you

Vriendschappen en autisme, is dat mogelijk of een utopie? Nou dit laatste is zeker niet waar, maar het hebben van een vriendschap vraagt wel een bepaalde investering van zowel de auti als de NT’er (NeuroTypisch = iemand zonder autisme).

Er zijn bepaalde vooroordelen dat mensen met ASS geen behoefte zouden hebben aan sociaal contact of dit helemaal niet zouden kunnen.

Gelukkig weten wij auti’s en onze vrienden wel beter

Het hebben van sociale contacten is voor ons ASS’ers net zo belangrijk als voor NT’ers. Maar dan is het grote vraagstuk wel: hoe krijg je vrienden en hoe behoud je ze. Tsja. Dat is iets wat ik zelf eigenlijk ook niet weet. Ik had altijd ineens vrienden, zowel op de basisschool, middelbare school als toen ik ging studeren. Ik las ergens (bedoeld als grapje) dat introverte mensen vaak geadopteerd werden door extraverte mensen. Ergens vond ik dit wel herkenbaar, misschien geldt dit voor sommige ASS’ers ook? Dat er een leuke NT’er is die jou leert kennen en denkt “Ja, jou vind ik leuk, nu zijn we vrienden.” Maar voor sommige mensen is en blijft het moeilijk om die leuke adoptie vriend te vinden. Wat kan helpen is mensen met dezelfde interesses vinden: een sportclub, hobbygroep, een sociale media groep over een bepaald onderwerp, via een studie of werk. Wanneer je kinderen hebt kun je andere ouders leren kennen waarmee je vriendschappen kan ontwikkelen.

“Ja, jou vind ik leuk, nu zijn we vrienden”

En dan ben je geadopteerd of heb je een vriendschap gesloten, gefeliciteerd! Maar wat nu? Vriendschappen onderhouden kost tijd, inspanning en energie. Ik merk bij mezelf dat ik enorm bof met mijn vrienden. Ze durven te zeggen wanneer ik iets stoms doe (leer ik ook weer van), ze blijven contact zoeken ook als ik het wel eens vergeet om bijvoorbeeld terug te appen (oeps, sorry) en ze staan altijd voor me klaar. Andersom merk ik dat wanneer je mijn vriend bent, dan ben je dat voor het leven. Het spijt me (eigenlijk niet), maar je komt niet meer echt van me af. Zelfs als ik je niet spreek dan denk ik nog steeds aan je en hoop ik dat het goed gaat. Tegelijk kan ik soms belangrijke dingen vergeten. Ik las eens de vergelijking van de gedachtenstroom van iemand met ASS met de snelweg. Soms komt er een gedachte bij (X heeft een moeilijke tijd, even een appje sturen) en deze blijft op de snelweg en dan denk ik eraan. Maar als ik zelf veel aan mijn hoofd weg (er staat file op de snelweg) dan komen die gedachten er niet meer bij op of ze gaan er bij de volgende afslag direct weer af. Niet zo handig dus. Geduldige vrienden zijn daarom (in elk geval voor mij) ook erg belangrijk.

Stephanie Bartelink - Walaardt | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Wat mij erg helpt is dingen opschrijven

Wanneer heb ik iemand voor het laatst gezien of gesproken, wat zijn belangrijke dingen in iemands leven, en af en toe stuur ik dan een kaart of iets dergelijks. Verder is het ook belangrijk om te onderzoeken welke manier van contact goed voor jou werkt. Ik ben zelf bijvoorbeeld niet goed in bellen. Ik hou er niet van, het is onvoorspelbaar, ik weet niet wanneer ik ‘mag’ praten dus ik klets geregeld door je heen en ik kan je gezichtsuitdrukkingen niet zien. Voor mij is bellen niet handig dus. Gelukkig is er videobellen, whatsapp of gewoon in het echt afspreken.

Herkenbaar?

Iedereen heeft vrienden of in elk geval sociaal contact nodig. Bedenk wat je zou willen in een vriendschap, probeer contacten te leggen (ja, dat kan eng zijn) en blijf je vriendschappen onderhouden. Met een beetje hulp en geduld van onze NT’ers vinden een heleboel adoptievriendschappen hun weg wel. Gefeliciteerd met je nieuwe vriend, het is een meisje!

Over Stephanie Bartelink – Walaardt

Naast vrouw, echtgenote en hulpverlener ben ik ook een autist en heb ik afgelopen jaar een chronische auto-immuunziekte erbij gekregen. Door te bloggen over werk, privé, ziekte & gezondheid probeer ik mijn leven weer op een rijtje te zetten. Met de nodige zelfspot, overpeinzingen en humor probeer ik de wereld en mijzelf beter te begrijpen. Hopelijk geeft het (h)erkenning en kan ik anderen helpen met dat een beetje anders zijn zo gek nog niet is.

Recente berichten