OCD, het moet nu eenmaal zo

“Voor een buitenstaander lijken de handelingen van een OCD’er op het eerste gezicht niet problematisch. Maar voor de OCD-patiënt ontstaat er een punt waarop deze obsessies de dagelijkse bezigheden in de weg staan.”

Bepaalde trekjes

Ik grap af en toe met mijn vrienden over bepaalde trekjes die ik heb. Dat ik het bestek precies recht wil leggen, dat mijn bureau altijd leeg moet zijn voordat ik begin met werken en dat de glazen in de glazenkast soort bij soort moeten staan. Ik weet niet zo goed waarom ik dat doe. Ik vind het simpelweg mooier uitzien of beter werken denk ik, maar ik ervaar geen ongemak wanneer ik niet de kans krijg het op te lossen.

Precies dit gevoel van ongemak is het grote verschil met mensen met OCD. Er zijn mensen die er wel degelijk last van hebben als ze hun rituelen niet kunnen uitvoeren. Mensen die de drang voelen om zulke handelingen uit te voeren en zich onprettig voelen wanneer dat niet kan. Het hebben van deze drang en die drang dwangmatig voelen, is niet iets wat makkelijk is. Het is van grote invloed op je dagelijks leven. Deze dwangmatige drang; dat is wat mensen met OCD ervaren.

Wat is OCD?

OCD staat voor Obsessive-Compulsive Disorder. Of in het Nederlands: obsessieve-compulsieve stoornis. Ook wel bekend als een dwangstoornis. Het valt onder de categorie angststoornissen en is een psychische aandoening.

Het meest herkenbare en kenmerkende is de obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren. Een drang die vaak een reactie is op bepaalde dwangmatige gedachte. De handelingen variëren per persoon en lijken voor anderen vaak onbenullig. Maar voor de persoon met OCD zijn de handelingen van werelds belang en moeten alle details kloppen. Alleen dan nemen de nare gedachten en gevoelens van angst of ongemak af.

OCD is een veelvoorkomende en vaak langdurige stoornis. Waardoor iemand het ontwikkeld is nog niet duidelijk, maar gelukkig zijn er wel manieren om het met therapie te beperken en er op termijn zelfs helemaal van af te komen.

Ik zie het probleem niet

Voor een buitenstaander lijken de handelingen van een OCD’er op het eerste gezicht niet problematisch. Maar voor de OCD-patiënt ontstaat er een punt waarop deze obsessies de dagelijkse bezigheden in de weg staan. Bijvoorbeeld wanneer de angst door het niet kunnen uitvoeren van een ritueel zo groot wordt dat een OCD-patiënt een paniekaanval krijgt. Wanneer een patiënt een van zijn patronen uitvoert voelt hij geen voldoening, slechts de verlichting van bestaande angstgevoelens.

Ervaringsdeskundigen

Ik heb online enkele blogs gezocht van ervaringsdeskundigen die vertellen hoe zij OCD ervaren en hoe zij ertegen vechten of juist leren ermee te leven:

Melissa Storm: Blogster, schrijfster, moeder, uitgever, marketier, web designer, en all-round business woman. Ook zij leeft met OCD en vertelt over haar successen en uitdagingen:
http://www.melstorm.com/living-with-ocd-the-good-the-bad-the-ugly-the-blog

The-OCDiva

Ervaringsdeskundigen

Ellen: blogster die naast OCD ook anorexia overwint. Haar blogs zijn Engelstalig en naast bloggen heeft ze ook een YouTube kanaal waarin ze een paar jaar terug heel open vertelde over haar stoornis.
• Blog: https://ellensocdblog.com
• Vlog: https://www.youtube.com/channel/UCfKLGrr8rz_gTQww6pvZllw

Interviews:

Sterre Blokdijk vertelt kort haar verhaal:
http://journalistiekzwolle.nl/doumind/2017/02/17/leven-met-een-dwangneurose

Psychiater Menno Oosterhoff vertelt over zijn dwangstoornis:
https://www.dwang.eu/wp-content/uploads/Vizier-Menno-Oosterhoff.pdf

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Obsessieve-compulsieve_stoornis

Over Nicole Trines
Zelf ben ik geen ervaringsdeskundige, geen arts en geen wetenschapper, maar wat ik wel weet, is dat mensen maar moeilijk, of zelfs liever helemaal niet over een beperking praten. Veel mensen worstelen onnodig met hun beperking, doordat ze er niet open over kunnen praten. Ik hoop dan ook met het schrijven van deze blogs bij te dragen aan het verbreken van de taboes.

Recente berichten