Migraine is geen hoofdpijn

In mijn welkomstblog stelde ik mezelf voor en legde ik uit dat ik Migraine patiënt ben. Gelukkig valt het bij mij allemaal wel mee, moet ik toegeven!

Ik ken ook patiënten die er meerdere malen per week last van hebben

Maar goddank mag ik niet klagen met mijn ‘heel af en toe’ (soms één keer in het half jaar of zelfs minder, en soms wel ietsje meer)! Maar wat is Migraine nou eigenlijk en wat doet het eigenlijk met een mens?

Om te beginnen, Migraine is echt geen “hoofdpijntje” of smoesje. Helaas wordt dat wel eens door werkgevers gedacht, omdat het juist vaak als smoesje gebruikt wordt. Dat is toch niet eerlijk als je wél echt last van Migraine hebt?! Daarom smeek ik je, gesteund door een hele Migraine community om een nieuw smoesje te bedenken.

Wat is Migraine?

Oke, even om kort uit te leggen wat Migraine is. Er zijn verschillende vormen van Migraine, even internetten en dan weet je ze allemaal. Bij mij is de Klassieke variant vastgesteld. Een aanval ontstaat in de meeste gevallen door zogenoemde triggers, oftewel, oorzaken waardoor je Migraine krijgt. Zo kan ik niet zo goed tegen sterke parfum, mag ik geen chocolade eten (ja echt, en nee, ik vind het heus niet zo erg! Wat je niet kunt eten hoef je ook niet te missen). Ook heftige stress of emoties kunnen zo’n aanval veroorzaken. Maar wat gebeurt er nou tijdens een aanval? Je bloedvaten in je hoofd vernauwen zich, en dat zorgt voor enorme pijn.

Om je even een idee te geven (al is het niet bij iedere patiënt hetzelfde), het voelt alsof iemand met de scherpste punt van een baksteen tegen je hoofd aan slaat. En hard ook. Nu kun je je vast wel voorstellen dat werken dan écht even niet gaat! Helaas is er niks aan te doen, behalve braaf je medicatie nemen en wachten tot het voorbij is. En ja heus, daar gaan soms echt wel wat traantjes bij gepaard, want Migraine is geen hoofdpijn. Migraine is je ergste nachtmerrie.

Een Migraineaanval, en dan?

Goddank heeft er ooit iemand medicatie gevonden tegen deze vreselijke aanvallen. Maarja, als je pech hebt en moet overgeven (zoals ik) ben je alweer beperkter in je medicatiekeuze. Daarom heb ik smelttabletten gekregen.

Daniëlle Janssen | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Probleem is, je moet precies wachten tot de aanval inzet met het pakken van de medicatie. Ben je te vroeg, dan werkt het niet optimaal. Te laat kun je eigenlijk niet komen, want je pakt de medicatie eerder te snel. Maar ben je op tijd, dan ben je hooguit een paar uurtjes slaperig, en als je dan wakker bent is alles voorbij. Bij mij dan. Ik ben dan nog wel vaak een beetje suf, want die medicatie is heftig hoor, maar ik kan dan gewoon weer functioneren. Ik heb ooit op dezelfde dag dat ik in de ochtend een aanval had gewoon weer kunnen paardrijden in de middag. En als ik pech heb, lig ik een hele dag plat. Maar problemen met een werkgever heb ik vanwege de Migraine eigenlijk nooit gehad. Ik heb namelijk altijd Migraine op momenten dat het niet uitkomt! Denk aan vakantiestress… en daar heeft de baas dan weer geen last van  Ondanks dat ik me soms wel een beetje zielig vind met mijn Migraine, mag ik dan ook weer niet klagen van mezelf, want het kan altijd erger.

Wens me sterkte, want ik ga even mijn koffers pakken hoor!  Tot de volgende blog!

Over Daniëlle Janssen

Mijn naam is Daniëlle Janssen, communicatiestudent aan de Fontys te Eindhoven. Ik zal voornamelijk gaan bloggen over Migraine (ben zelf helaas Migrainepatiënt). Ik kom veel onbegrip tegen als het over Migraine gaat, met name omdat de meeste mensen geen idee hebben wat het is en wat het met je doet. Het wordt door niet-Migrainepatiënten vaak zelfs als smoesje gebruikt om ergens onderuit te komen! Daar wil ik een punt achter zetten, dus ik neem je mee in mijn leven als Migrainepatiënt.

Recente berichten