Met de feestdagen voor de deur

Staat je agenda vol met plannen. Zeker met een grote familie ben je er vaak al maanden mee bezig. Dit kan een hoop van je vragen.

Plannen maken

Meestal begint het al maanden van te voren. Checken wat je familie van plan is. Welke familie gaat wanneer uit eten. Ik probeer meestal al aan begin van de zomer te ontdekken of er al ideeën zijn. Je kunt je immers niet in tweeën splitsen. Gelukkig is het dit jaar rustig. Schoonouders gaan vakantie met kerst en verder alleen uit eten met mijn ouders. Alleen het vervoer naar restaurant is iets wat ik moet uitdokteren. Ga ik nou van uit het appartement van mijn vriend? Of ga ik vanuit mijn ouders en zie ik hem daar?

Vorig jaar was dit wel anders. Toen kwam schoonmoeder een paar dagen van te voren aan of ik voor het toetje wilde zorgen op tweede kerstdag. Dit zou mijn tweede kerst bij hun worden en ik kende nog niet iedereens voorkeuren. Dan vraagt het toch om wat speurwerk en omschakeling.

Ontspanning

Voor vakanties maak ik meestal geen plannen. Ondanks dat ik behoefte aan structuur heb, heb ik een hekel aan mijn vakantie vol te plannen. Er zijn nog geen plannen voor de jaarwisseling. Het enige wat op de planning staat is school. Na de vakantie begint afronding van deze schoolperiode. En omdat ik dit echt moet halen omdat ik anders niet door kan naar het afstuderen, zit er druk op. De laatste weken ben ik na school moe en futloos door de donkere dagen. Licht therapie helpt hier wel voor. Toch is dat niet genoeg om me na school toe te zetten tot vooruit werken.

Mijn plan is dan ook om bijna iedere dag aan school te werken om na de vakantie stress vrij te zijn. Of ja minder stress te hebben. Natuurlijk is er ruimte om een dagje te nietsen, maar niet iedere dag.

Kimberly Swets | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Vooruit blikken

Tegelijk blik ik al vooruit naar komend jaar. Als goed is, begin ik in februari aan het afstudeer jaar. Waarschijnlijk start ik na de zomer aan mijn afstudeerstage. Waar mogelijk wil ik me nu al oriënteren op vinden van een afstudeerplek met mogelijke baan garantie. Liefst op een klein bedrijf met een menselijke factor, waar ik een verschil kan maken voor de medemens. Maar ook kriebelt het idee voor een buitenlandse stage omdat ik hier tot nu toe geen kans toe had omdat het hebben van een PGB mij beperkte. Je mag namelijk niet langer dan 13 weken in het buitenland zijn als je een PGB hebt. Deze kan dan van je afgenomen worden. Ik ben al ruim een jaar gestopt met begeleiding en heb nu de kans.

Over een jaar ben ik bijna klaar met mijn studie. Wie weet waar ik dan sta? Wie weet kan ik jullie dan met trots vermelden dat ik een baan heb. Wie weet..

Over Kimberly Swets

Wie ben ik? Zelf zou ik me omschrijven als een spontane, hardwerkende, creatieve en nieuwsgierige meid. Altijd in om iets nieuws te leren of te proberen. Altijd een beetje anders. Hoe anders kwam ik achter toen ik 16 jaar was. Toen kwam ik er achter. Ik heb PDD-NOS Autistisch spectrum.

Recente berichten