Handvaten voor alles

Een tripje gaat niet zomaar. Ik ben een ramp in de weg te vinden en kan in paniek raken als ik niet weet wat ik moet doen.

Daarom als het even kan, plan ik vooruit. Online zoek ik welke buslijnen en treinen ik moet hebben. Ik noteer ze in een schrift of in mijn mobiel onder notities. Mocht ik de geplande rit missen, dan kan ik nog altijd online opzoeken op dezelfde site.

Technologie

Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Met internet op mijn mobiel kan ik (bijna) nooit meer verdwalen op een station. Er zijn zat handige sites en apps die mij de weg kunnen vertellen. Zelf ben ik een ramp in de weg onthouden. Daarom had ik al een tomtom voor in de auto voor ik überhaupt mijn rijbewijs had. Ook plaatjes helpen. Bij school stoppen veel bussen en 1 of 2 nummers lukt me nog net te onthouden. Dus om te voorkomen dat ik in de verkeerde bus stap, heb ik een foto genomen van het bord bij de bushalte en deze staat nu mooi als favoriet op mijn mobiel, samen met een foto van de schooltijden.

Vooruit plannen

Zoals ik al in de intro zei, ik plan globaal vooruit. Liefst twee dagen van te voren staat een tas al klaar voor een evenement, gevuld met tickets, geld en een extra batterypack.

Een ander voorbeeld van plannen is een bezoekje aan de bibliotheek. Voor stage ben ik bezig met een onderzoek en met alleen internet kom je niet ver. Een bibliotheek is vaak erg groot en je kunt er gemakkelijk in verdwalen. Gelukkig kun je je online voorbereiden. Je kunt in de catalogus kijken welke boeken er zijn en waar ze zijn. Hier maak ik dan een lijstje van in Excel. Ik sorteer niet per se op titel of schrijver, maar op de kast. Dan kan ik gelijk meerdere boeken mee pakken.

Kimberly Swets | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Weten wat er verlangd wordt

Maar ik gebruik niet alleen online handvaten of apparaten. Voor verslagen en onderzoeken zoek ik altijd naar voorbeelden. Niet om over te nemen, maar om te weten wat er van mij verwacht wordt. Wat moet er in komen? Hoe moet de opmaak eruit zien? Tijdens een studie is er gelukkig altijd een studentenhandleiding, maar tijdens stage ontbreken handleidingen of ontbreken deze.

Dan is het toch even slikken.

Over Kimberly Swets

Wie ben ik? Zelf zou ik me omschrijven als een spontane, hardwerkende, creatieve en nieuwsgierige meid. Altijd in om iets nieuws te leren of te proberen. Altijd een beetje anders. Hoe anders kwam ik achter toen ik 16 jaar was. Toen kwam ik er achter. Ik heb PDD-NOS Autistisch spectrum.

Recente berichten