Mijn brein is een eikel

“Zo nu en dan zal hij me willen overstemmen en een keer een slag winnen, maar ik blijf aan de winnende hand in de oorlog met mijn brein”

Een wijs man zei ooit “We are all architects of our own private hell, no one can hurt us like we hurt ourselves”. Ik heb nog nooit iets gehoord wat harder waar was dan deze zin. Mensen die zelf geen last hebben van een depressie, of een andere mentale ziekte, zullen dit waarschijnlijk niet snappen. Hun pijn wordt meestal veroorzaakt door het toedoen van anderen. Wanneer iemand anders je pijn doet, kun je zowel boos en verdrietig worden en krijg je begrip van de mensen om je heen. De persoon in kwestie wordt uitgescholden voor ‘eikel’ en er wordt je verteld dat je beter verdient en afstand moet nemen van die persoon.

Je eigen brein

Maar wat nou als de grootste veroorzaker van jouw pijn je eigen brein is? Het wordt een beetje lastig om daar afstand van te doen, om maar te zwijgen over de bloederige rotzooi die het op zou leveren. Wanneer je eigen brein degene is die je telkens verteld dat je waardeloos bent, dat je niks kunt en dat je nooit wat zult bereiken, wordt het ontzettend moeilijk om daar zelf niet in te gaan geloven. Een groot nadeel is dat het voor de meeste mensen ontzetten lastig is om begrip op te brengen voor jouw situatie. Ondanks dat ze het vanaf de voorste rij meemaken, horen zij nooit de lelijke dingen die je brein tegen je zegt. Je brein is namelijk sluw genoeg om deze dingen niet via een appje of e-mail te sturen, waardoor er geen fysiek bewijs bestaat wat je aan andere mensen kunt tonen.

Eersteklas eikel

Wanneer je te maken hebt met een eersteklas eikel is het makkelijk om hem te ontwijken en zelfs als hij dan toevallig om de hoek komt kijken, kun je alsnog weglopen. Je hoeft je leuke dag dus niet te laten verpesten door een stom persoon. Wanneer je eigen brein die eikel is, heb je nul komma nul controle over wanneer hij zin heeft om herrie te gaan lopen schoppen. Dagen waar je wekenlang naar uit hebt gekeken, waar je ontzettend veel zin in hebt, kunnen binnen een seconde helemaal overhoop gegooid worden, alleen maar omdat meneer Brein besloten heeft dat hij er niet zoveel zin in heeft vandaag en dat jij dan maar ongezellig met hem mee moet gaan zitten doen, of je nou wil of niet.

Lana van den Heuvel | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Er is ook geen ontsnappen aan

Zelfs als je helemaal afgesloten van de buitenwereld in een hutje op de hei zit, je brein is altijd bij je. Er zijn dagen bij waar jullie de beste vrienden zijn en er geen wolkje aan de lucht is. Helaas zijn er ook dagen waarbij je brein en jij de grootste ruzie hebben met elkaar. Alles wat je brein tegen je zegt werkt op je zenuwen en irriteert je mateloos. Je hebt elke vezel in je lichaam nodig om je tegen hem te verzetten en niet in de val te trappen die hij voor je zet. Om niet te geloven in de lelijke dingen die hij tegen je zegt. Het liefst zou je hem helemaal uit je leven bannen, want dat zou alles zoveel makkelijker maken. Een eikel wil je tenslotte ook uit je leven hebben, toch?

Mijn brein is een eikel

Gelukkig kan ik door alle herrie die mijn brein maakt nog inzien dat er een manier bestaat om samen met deze eikel te leven. Dat er manieren zijn om zijn sterke wil te onderdrukken en hem de mond te snoeren. Om de controle terug te pakken en mijn leven te leiden zoals ik dat wil. Zo nu en dan zal hij me willen overstemmen en een keer een slag winnen, maar ik blijf aan de winnende hand in de oorlog met mijn brein. Mijn brein is een eikel waar ik helaas mee moet leren leven, maar als ik hem accepteer en probeer te begrijpen, wordt het leven voor ons allebei misschien wat makkelijker.

Over Lana van den Heuvel | www.lanainlonden.waarbenjij.nu

Lana is een creatieve student, opgewekt persoon met een passie voor Londen. Daarnaast heeft Lana een depressie. Deze ziekte is onderdeel van haar leven, maar absoluut geen definitie van wie zij als persoon is.

Recente berichten