Lara’s eettherapie bij Seys Centra

Eindelijk! Ze eet nu 4 soorten groenten, gekookte aardappel en er is variatie in vlees en fruit.

Eetproblemen

Lara begon vanaf dat ze een jaar of drie was een eetprobleem te ontwikkelen. In de eerste instantie hadden we dat nog niet zo door. Op die leeftijd komt het vaker voor dat kinderen kieskeurig worden en weigeren groenten te eten. Wel lastig maar nog niet zorgelijk. Dat werd het wel zo rond haar zevende levensjaar. In plaats dat het zou verbeteren werd het eetpatroon steeds eenzijdiger en Lara werd steeds meer rigide.

Asperger en ADHD

Op haar zesde hadden we de diagnose Asperger en ADHD gekregen voor haar. Hoe meer ik mij ging verdiepen in haar diagnose en lotgenoten zocht, hoe meer het mij duidelijker werd dat dit een onderdeel is van autisme. Eetproblemen en dan ook echt forse eetproblemen. Lara heeft een enorme diepliggende angst om iets nieuws te proberen en ook wat ze niet heel erg lekker vond werd gemeden want het werd onveilig. Ook speelt structuur, geur, smaak en omgevingsprikkels mee. Ook het drinken werd steeds lastiger, op het laatst wilde ze enkel nog maar water (met prik) en gewone thee drinken. Iets anders kregen we er gewoon niet meer in. Ook met snoepgoed was en is ze erg selectief. Ik kan gerust een bak vol snoep in de kast hebben staan, maar als ‘haar’ snoep er niet in ligt blijft het ook gewoon liggen.

Beperkt in je avondeten

Uiteindelijk was het zover dat ze de laatste drie jaar bij het avondeten enkel nog twee sausijsjes at met een schaaltje komkommer. Dat was drie jaar lang elke avond haar avondeten. Met uitzondering op zaterdag, dan was het een boterham of een pannenkoek. Soms lasagna uit een AH pakje en beslist geen ander merk. Daar heeft ze het mee gedaan. Brood ging er trouwens goed in maar dat was jaar in jaar uit twee witte boterhammen met Nutella, iets anders konden we vergeten want dan at ze gewoon niet. Ze ging liever met honger naar bed dan iets anders eten wat op haar schema stond.

Vier weken dagbehandeling bij Seys Centra

Op 21 augustus 2017 was het dan eindelijk zover. Na bijna twee jaar op de wachtlijst te hebben gestaan werd Lara voor vier weken opgenomen op de dagbehandeling bij Seys Centra in Malden. Wij ouders mochten de vier weken logeren in kindergasthuis De Boeg in Groesbeek. Dat ligt op ongeveer een kwartiertje autorijden van Seys Centra af. In de weekenden waren we wel gewoon thuis in Deventer.

Individuele cognitieve gedragstherapie

Lara brachten we ’s morgens naar Seys Centra en ’s middags konden we haar weer ophalen. Ze zou daar individuele cognitieve gedragstherapie krijgen en sessies waar ze moest eten. De weken waren best zwaar. In de eerste week had ze ook nog last van fikse overprikkeling. Veel kinderen die daar zijn, zijn nog erg jong. De meeste kinderen zijn daar drie, vier of vijf jaar en maken best veel lawaai. Ze had daar enorm veel last van en ook de onbekende omgeving met de mensen die daar werken maakten het voor haar niet gemakkelijk. Tel daarbij op dat ze haar grootste angsten onder ogen moest komen om te eten, werkten niet echt bevorderlijk op haar humeur. Ook het eten ging ontzettend moeizaam. Ik heb in de derde week dat we daar waren echt wel eens getwijfeld of we hier goed aan deden.

Sandra Holscher | blogger Wijzermetjebeperking.nl

Ze eet nu vier soorten groenten…

Na vier weken gingen we weer naar huis en Lara moest ook weer naar school. En natuurlijk moesten we het thuis verder oppakken. Dat ging echt niet gemakkelijk. Voor ons ouders was er natuurlijk ook een patroon ingesleten en we moesten ook die knop vinden om die om te zetten. Maar met veel Skype contacten met Seys Centra en ongelofelijk veel geduld van de orthopedagoge is het ons gelukt. Het heeft veel tijd en energie gekost maar wat zijn we ver gekomen met onze kanjer! Ze eet nu vier soorten groenten, gekookte aardappel en er is variatie in vlees en fruit. Ook met het beleg op de boterham kunnen we eindelijk variëren. Het is en blijft nog wel opletten dat Lara niet opnieuw nieuwe patronen gaat ontwikkelen maar we zijn op de goede weg. We zijn ongelofelijk trots op haar dat ze haar angst (deels) heeft overwonnen. Nieuwe producten blijven nog wel lastig maar we hebben een stappenplan gekregen hoe we dit kunnen oppakken en doorzetten.

Alles op zijn tijd laten wennen.
Wij komen er wel!

Over Sandra Holscher

‘Ik ben Sandra, 40 plusser en getrouwd met Marcel. Wij hebben 2 dochters, Lara van 12 jaar en Gwen van 10 jaar. Onze oudste dochter is op haar 6e gediagnosticeerd met ASS (Asperger) en forse ADHD kenmerken en onze jongste dame heeft ADD. Zelf ben ik begin juli 2016 gediagnosticeerd met ASS.

Bij ons thuis is het nooit saai. Ik heb mede door de hoge zorglast in het verleden al diverse burn outs gehad en mijn baan werd mede door de zorg thuis, erg moeilijk te combineren. Onze oudste gaat elke 14 dagen een weekend logeren bij de zorgboerderij en waar zij ook individuele begeleiding krijgt op sociale vaardigheden. Lara zit nu op het voortgezet speciaal onderwijs (VMBO TL/HAVO), en Gwen zit nu in groep 7 op het regulier met een eigen leerlijn en zorgpakket. De blogs die ik schrijf zijn velerlei. Over de leuke en minder leuke kanten met 2 zorgintensieve kinderen en de zorgbureaucratie waar wij als gezin regelmatig mee te maken krijgen. ‘

Recente berichten