Een dagje met beperkingen

Wat word ik er blij van dat hij zo blij wordt van een spontaan bezoekje. Mijn dag is weer goed!

Afspraakje met meneer Z

De bijna 90 jarige zwaar demente meneer Z vraagt altijd wie ik ben, maar zijn guitige blik verraadt dat hij het onderwerp van mijn komst wel snapt. Dat vertelt de verpleging meestal vlak vantevoren. Hij is heel blij met elke aanraking en tussendoor komen er voorstellen die getuigen van een soort ‘herbeleving in kunnen’ over variaties die heel wat jaren terug wel mogelijk zijn waren. Ik help hem rustig, waar hij heel blij mee is. Na afloop loop ik snel mee met een bezoeker die de gesloten afdeling verlaat – ik weet de code niet.

Ik voel dat ik niet word verwacht

Door naar Amsterdam Noord, waar ik naar C ga, een man die niet in staat is om zichzef aan te raken. Ik parkeer, loop het gebouw binnen, de trap op en dan zie ik het raam van het kantoor. Ik voel dat ik niet word verwacht, en dat blijkt te kloppen. De persoonlijk begeleider van C is er niet en blijkt het bizar druk te hebben gehad: “Ze heeft het werk van drie mensen in haar eentje gedaan vorige week,” zegt een lieve collega van haar als excuus. Dus wordt er ter plekke een afspraak voor volgende maand goed in de agenda geschreven. Het bezoeken van C blijkt die dag ook niet mogelijk.

Afspraakje met E

Ik ga door naar E in Alkmaar, en stuur hem eerst nog even de beloofde sms, waarin ik laat weten zonder file over ruim een half uur aan zal komen. Uit mijn ooghoeken zie ik even later een ‘okay’, verschijnen op mijn scherm. Wanneer later echter de deur van zijn portiek opengaat zie ik E niet zoals altijd in de opening staan. Ik sluit de deur achter me en hoor hem in de woonkamer. Daar zie ik hem, druk struinend door spullen in zijn laden. Omdat hij me niet groet, heb ik het gevoel hem even met rust te moeten laten. Ik laat mijn tas achter en verdwijn alvast naar de badkamer. Ook daarna echter, loopt hij langs me heen zonder mij aan te kijken of te groeten. Laat staan de knuffel te vragen die hij altijd wenst als ik binnen kom. Ik drentel nog wat heen en weer, en dan komt het hoge woord eruit: E vertelt dat hij zich beroerd voelt en vreselijk veel pijn heeft. “Het gaat niks worden”, zegt hij, terwijl hij een strip medicijnen in mijn handen duwt die ik open moet maken. Een paar tellen later moet ik hem snel een emmer aangeven en ben ik er getuige van hoe beroerd een ernstig ziek iemand zich kan voelen. Hij geeft aan dat ik beter weg kan gaan, omdat een aanwezige hem alleen maar energie kost nu. Heb met hem te doen.

Tika Stardust en een stralende Mr. M knuffelen in z'n elektrische wagentje

Spontaan

Terwij ik de trappen afloop in zijn portiek, bedenk ik mij dat ik met mijn auto even een bochtje kan maken naar M. Na wat sms-en heen en weer blijkt hij thuis te zijn en heel graag even een knuffel te willen ontvangen. Een stralende M ‘staat’ even later in z’n elektrische wagentje voor me. We lachen, drinken koffie en natuurlijk krijgt hij de knuffels waar hij zo naar verlangt. Wat word ik er blij van dat hij zo blij wordt van een spontaan bezoekje. Mijn dag is weer goed!

Over Tika Stardust | www.tikastardust.nlTika op Facebook

Tika is sociaal-erotisch dienstverlener voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ze werkte jarenlang in de zorg, waar ze ontdekte dat veel mensen met een beperking intimiteit misten. Omdat het vinden van een partner lastig was, vanwege specifieke behoeften of omdat ze – vanwege hun handicap – zichzelf niet konden aanraken. In de reguliere zorg was er echter geen ruimte om het gevraagde intieme contact te verzorgen, waardoor ze stap voor stap voor zichzelf begon. Iets meer dan tien jaar terug begonnen om via de toen bestaande organisaties die bemiddelen te werken (o.a. De Sar en Flekszorg). Pas een paar jaar werkt ze voor zichzelf.

De doelgroep waar Tika mee werkt is heel divers. Overwegend mannen, maar ook vrouwen. De een heeft MS, de ander is na een ongeluk verlamd geraakt. Weer een volgende is zwaar autistisch of spastisch. Maar stuk voor stuk hebben ze 1 ding gemeen: hoogst persoonlijke intieme verlangens. Tika biedt hen dit ‘stukje liefde’.

Recente berichten